Shift 040
Image default
Aanbiedingen

Weigert je borstgevoede baby een flesje?

Weigert je borstgevoede baby een flesje?

Wanneer uw baby geen flesje wil, kan dat stressvol en zelfs een beetje beangstigend zijn. Baby’s zijn niet altijd aan boord bij de overgang van borst naar babyfles. Geen paniek. Als je baby geen flesje wil, worstelt hij meestal met de leercurve. Ze zijn nieuw in de wereld, dus ze moeten nog veel leren. Soms is er een motorische vaardigheid of een medische aandoening die het moeilijker maakt. Maar wat de reden ook is, wij zijn er om te helpen.

Lees verder voor de meest voorkomende redenen waarom uw baby een fles weigert, tips om hem aan de dokter brown fles te laten wennen en wat er aan de hand kan zijn als het voeden met de fles niet beter gaat.

Veel voorkomende problemen met flesvoeding

Niet alle flesweigeringen zien er hetzelfde uit. Er kunnen verschillende signalen zijn dat uw kind moeite heeft om een flesje te krijgen, zoals

  • Zich wegdraaien van de fles
  • kokhalzen of huilerig doen als de tepel van de fles in de buurt van de mond komt
  • Het kind kan de tepel van de fles niet goed vastklikken of samenknijpen en geen melk geven
  • Op de speen van de fles kauwen
  • Sputteren of hoesten tijdens het voeden
  • De slok melk niet helemaal kunnen doorslikken, zodat er wat uit de mond druppelt

Waarom hebben veel baby’s problemen als ze na borstvoeding overstappen op een flesje?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. In de meeste gevallen zijn problemen met flesvoeding niet te wijten aan een abnormale mondmotoriek, en meestal ook niet aan een onderliggend medisch probleem.

Een van de meest voorkomende redenen waarom borstgevoede baby’s niet meteen een flesje willen, is dat ze er niet vroeg genoeg mee zijn begonnen. In feite is de grootste fout die gezinnen maken het te laat aanbieden van een flesje.

Waarom timing zo belangrijk is bij het geven van een flesje aan een baby die borstvoeding krijgt

Baby’s worden geboren met een automatische zuigreflex. Maar als ze 2 tot 3 maanden oud zijn, wordt die reflex vrijwillig. Dat geeft baby’s de mogelijkheid om een voeding af te wijzen als ze zich er niet prettig bij voelen.

Als een baby in deze groeifase alleen maar aan de moederborst heeft gezogen, kan hij een “voorkeur” hebben ontwikkeld voor die manier van melk toedienen. Baby’s ontwikkelen een patroon van zuigen, slikken en ademen dat voor hen werkt en waarmee ze de melkstroom van hun moeder aankunnen.

Wanneer een baby een avent fles krijgt, is niet alleen de melkstroom anders, maar moet hij zich ook aanpassen aan een andere tepelvorm en -textuur. Ze moeten ook hun houding aanpassen aan wat ze gewend zijn. Voor iemand die zo nieuw is in de wereld, kan het moeilijk en overweldigend zijn om dit soort veranderingen door te voeren, wat leidt tot gedoe, tranen en waarom je baby die borstvoeding krijgt geen flesje wil.

Als je baby weigert een flesje te geven, zijn we slechts één telefoontje verwijderd

Voel je altijd vrij om de dokter van je baby te bellen of een afspraak met hem te maken. Zij kunnen je in contact brengen met verschillende soorten borstvoedingsondersteuning, waaronder inloopgroepen voor borstvoeding en lactatiekundigen die helpen bij zowel fles- als borstvoedingsproblemen. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een kinderrevalidatiearts.