Shift 040
Image default
Aanbiedingen

Werkgeheimen

vacatures

De meeste HR’ers en recruiters beperken zich tot een paar lastige vragen om de natuurlijke en ongeoefende reactie van de kandidaten te observeren – en gedragen zich dan heel aardig en prettig.

Maar als je heel veel pech hebt, kun je iemand tegenkomen die tactloos, onbeleefd of openlijk agressief is – en je zult moeten zoeken naar de beste manier om “bij de situatie te passen”: terugvechten, terwijl je een beleefd, welgemanierd persoon blijft.

Om niet overrompeld te worden, moet u zich op deze zeer waarschijnlijke situatie voorbereiden op dezelfde manier als u zich op elk ander aspect van een interview voorbereidt. Houd de onderstaande tips in gedachten wanneer u naar uw volgende interview gaat en u zult uw verwachtingen overtreffen, ongeacht wat “eng” er gebeurt.
Blijf kalm, wees beleefd en beheerst

Als iemand grof of agressief tegen je is, is je eerste impuls beledigd te zijn. In plaats van de controle over jezelf te verliezen en toe te geven aan een impuls om terug te breken, kun je koste wat het kost kalm blijven. Neem eerst een korte pauze om te kalmeren en tot rust te komen. Om dit te doen, kunt u zelfs vrijaf nemen naar de badkamer: gooi daar koud water in uw gezicht.

Soms zullen interviewers een of twee onbeleefde opmerkingen of vragen “verpesten” om te testen hoe u op een situatie zult reageren. In dit geval zal het hypothetische onvermogen om kalm te blijven in moeilijke situaties zeker geen punten voor je toevoegen als ze op de werkplek zijn gebeurd. Integendeel, dit is uw kans om te bewijzen dat u alles aankan.
Vat het niet persoonlijk op

Als iemand hard of onbeleefd tegen ons is, is het handig om te onthouden dat zelfs de aardigste mensen slechte dagen hebben. Misschien oefent de baas druk uit op de HR-persoon met wie je praat en haast hij zich om de perfecte kandidaat te vinden. Of de persoon die tegenover je zit, heeft gewoon problemen in zijn persoonlijke leven.

Zelfs als de vijandigheid tegen u lijkt te zijn gericht, is dat waarschijnlijk niet het geval. In plaats van iemands hardheid persoonlijk op te vatten, houdt u vast aan uw loopbaanstrategie en beantwoordt u elke vraag kalm en zelfverzekerd. Vraag eventueel een pauze en ga naar het toilet. Kom dan volledig voorbereid terug om het gesprek voort te zetten en wees genereus.
Probeer de persoon in gesprek te brengen

Als een zin van de interviewer je hard of vijandig overkomt, gebruik die dan als een kans om het gesprek op de andere persoon te richten. Wanneer een persoon in het middelpunt van de belangstelling staat, en de vragen die u gaat stellen zullen uw onverschilligheid en interesse aantonen, dan kan de persoon snel “opwarmen” naar u toe. Waarom? Omdat mensen graag over zichzelf praten. Volgens een onderzoek van Scientific American is de reden simpel: mensen voelen zich er beter door.

Als je het gevoel hebt dat je negatief ‘verzandt’, gebruik dan eenvoudige vragen die de interviewer ertoe aanzetten om over jezelf te praten en die je tegelijkertijd helpen om meer te weten te komen over het bedrijf waarvoor je solliciteert:

Hoe lang werk je al bij dit bedrijf?
Waarom heb je haar gekozen? Welke bedrijfswaarden deelt u?
Wat vind je het leukst aan dit bedrijf en je baan?

Wees niet bang om gewoon weg te lopen

Een paar vervelende, onprofessionele, zelfs onbeschofte opmerkingen zijn nog steeds een behoorlijk beheersbare situatie tijdens een typisch interview, vooral als de positie van leiderschap of functionele verantwoordelijkheden impliceert dat de sollicitant over uitstekende stress- en conflictbeheersingsvaardigheden beschikt. Maar het is volkomen onaanvaardbaar dat iemand u persoonlijk aanvalt of bedreigt.

Als de interviewer de lijn in zijn gedrag overschrijdt, vertel hem dan dat je jezelf niet geschikt acht voor de functie in kwestie, en stap dan terug uit de situatie. Als je het uithoudt tot het einde van het interview, doe dan je best om tot het laatst beleefd te blijven en weg te lopen met opgeheven hoofd. Als je vermoedt dat je een stressgesprek hebt gehad en zeker wilt weten dat de stortvloed aan lastige vragen slechts een bewuste tactiek was, neem dan contact op met de HR-afdeling van het bedrijf waar je later bij wilde komen werken. Als je zeker weet dat de interviewer te ver is gegaan, meld dit dan niet te lui bij zijn direct leidinggevende of een andere medewerker van de HR-afdeling.

*****

Een onbeschofte, vijandige en agressieve interviewer kan zelfs de beste, meest ervaren werkzoekenden verwarren of verontrusten. In plaats van je zorgen te maken en gefrustreerd te raken, kun je de bovenstaande richtlijnen gebruiken om je aan je carrièreplan te houden en je droombaan te krijgen. Blijf kalm en gezond – zolang het in principe mogelijk is – en u zult bewijzen dat u elke situatie aankan.

Een loopbaanadviseur kan je helpen bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek, inclusief een stressgesprek, en bij het formuleren van een loopbaanstrategie en plan B voor het geval je na zo’n sollicitatiegesprek van gedachten verandert over werken voor een bedrijf dat deze controversiële aanpak toepast.

https://vacatures.today/cat/HR11.html

https://www.vindazo.be