Shift 040
Image default
Bedrijven

BHV-instructeur worden

Wist je al dat je naast BHV’er ook BHV-instructeur kan worden. De laatste jaren is het merkbaar dat er steeds meer BHV’ers hun kennis en vaardigheden willen inzetten om andere op te leiden tot bedrijfshulpverlener. Sinds kort is het mogelijk voor BHV’ers om een opleiding te volgen tot BHV-instructeur. 

Opleiding BHV-instructeur

Een opleiding tot BHV-instructeur in opgesplitst in twee losse opleidingen; de opleiding tot instructeur EHBO en de opleiding tot instructeur Brand & Ontruiming. Je moet ze beide volgen en succesvol afronden om BHV-instructeur te worden.

De cursisten werken, tijdens deze opleiding, veel samen, lopen ze “stage”, houden een instructeursportfolio bij, krijgen ze praktijkopdrachten en oefenen ze met lesgeven en voorzien elkaar van feedback. Tijdens deze onderdelen heeft de leraar voornamelijk een coachende en begeleidende rol. Bij een BHV-cursus had de leraar nog vooral een kennisgevende en instruerende rol.

Duur opleiding

De opleiding tot BHV-instructeur duurt 14 dagen en is opgesplitst in twee onderdelen. Het maakt niet uit in welke volgorde je deze opleidingen volgt.

  • 7 dagen instructeursopleiding brand & ontruiming (waarvan de laatste dag een examen dag)
  • 7 dagen instructeursopleiding EHBO Rode Kruis (waarvan de laatste dag een examen dag)

Wat kan en mag je doen als BHV-instructeur:

Wanneer je bent geslaagd voor de instructeur opleiding, ben je bevoegd om BHV-trainingen te geven. Dit kan zijn aan je collega’s, maar je mag ook BHV’ers van andere organisatie opleiden. De volgende cursussen mag je geven:

BHV-diploma vereist voor deelname

Om deel te mogen nemen aan een opleiding tot BHV-instructeur is een geldig BHV-certificaat een vereiste. Je moet in bezit zijn van een niet-verlopen-BHV-diploma om mee te mogen doen aan de opleiding. Nog geen BHV-diploma en/of is deze verlopen? Volg dan eerst een cursus BHV-basis of BHV-herhaling.

https://ondernemerlive.nl/