Shift 040
Financieel

Geld lenen kan tot tweederde goedkoper

Spullen kopen op krediet is duur en maakt zaken als een wasmachine en meubels extra duur. Lenen op je creditcard is vrij eenvoudig maar ook daarop betaal je een hoge rente.

De meeste mensen lenen met een doorlopend krediet en dat is er in vele soort en maten. De rentes van de verschillende soorten doorlopend krediet lopen uiteen van ongeveer 5% tot 15%. Voor postorderkrediet via webwinkels en creditcard krediet betaal je de maximale rente.

Rood staan op een betaalrekening is ook een vorm van doorlopend krediet en daarvoor betaal je gemiddeld zo’n 11%. Een los doorlopend krediet via een geldverstrekker heb je al vanaf 5% rente. Daarmee kunt je tot tweederde besparen op rentekosten.

Een doorlopend krediet is een consumptieve lening zonder vaste looptijd en een variabele rente. Per maand hoef je maar een paar procent van het uitstaande bedrag af te lossen. Daardoor zijn de maandlasten misschien laag, maar de schuld blijft bestaan. Daardoor lenen veel mensen langer dan ze eerst van plan waren en dan zijn ze alsnog duur uit.

Leen zo min mogelijk en zo kort mogelijk als je goedkoop uit wilt zijn voor een lening. Of spreek je spaargeld aan als je daar over beschikt. Voor grote aankopen zoals een auto wordt een persoonlijke lening aanbevolen. Daarmee heb je een vaste looptijd en rente, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Voordat je gaat lenen moet je het verschil weten tussen goede en slechte leningen. Goede leningen zijn bijvoorbeeld leningen voor een eigen huis of een studie. Slechte leningen zijn voor consumentengoederen die snel minder waard worden zoals een auto. Een nieuwe auto is na een jaar al 25% minder waard, maar de schuld blijft bestaan. Gebruik je de auto elke dag voor je werk en gaat deze stuk? Dan is een autolening het overwegen waard, maar koop liever een kleinere tweedehands auto. Dan ben je per jaar ruim 2.000 minder kwijt aan autokosten. Plus dat je minder hoeft te lenen voor een auto.

 

Klik hier voor de site : http://www.geldreview.nl/leningen/