Shift 040
Gezondheid

Ook een man kan onvruchtbaar zijn

Onvruchtbaarheid is en lichamelijke aandoening die heel erg vervelend is. Mensen denken vaak dat dit betekent dat vrouwen geen kindjes kunnen krijgen. Maar dit is niet een volledige definitie van het begrip onvruchtbaarheid. Als je de term onvruchtbaarheid netjes zou moeten omschrijven zou kunnen zeggen dat het een aandoening is waarbij een vrouw óf man zich niet voort kan planten. (dit komt overigens ook bij dieren voor) De wetenschappelijke term die vaak gebruikt wordt om onvruchtbaarheid aan te duiden is: infertiliteit. Wat overigens ook belangrijk is om te weten, is dat infertiliteit is iets heel anders is dan impotentie.

 

Waarom ben je onvruchtbaar?

Onvruchtbaarheid kan dus zowel bij de man als bij de vrouw voorkomen. Je moet dit dan ook op verschillende manieren bekijken omdat het lichaam van de man en vrouw natuurlijk heel erg van elkaar verschillen. Een man kan zich voortplanten doordat zijn sperma bestaat uit gezonde zaadcellen. Als er een gebrek is aan deze zogenoemde gezonde zaadcellen kan een man onvruchtbaar zijn. Het kan dan bijvoorbeeld zo zijn dat er te weinig zaadcellen zijn, dit noemen we oligozoöspermie. Als het sperma helemaal geen zaadcellen bevat spreken we over azoöspermie. Het kan overigens ook zo zijn dat de kwaliteit van de zaadcellen gewoon niet goed genoeg is.

Onvruchtbaarheid bij de vrouw heeft niets met zaadcellen te maken, de vrouw produceert deze immers niet. Als een vrouw onvruchtbaar is wil dit zeggen dat de kwaliteit van de eicellen niet goed genoeg is, of dat er helemaal geen eicellen worden geproduceerd. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat een vrouw geen eierstokken meer heeft, dan is een vrouw ook onvruchtbaar. Het ontbreken van de eierstokken kan al vanaf de geboorte zo zijn, of het kan zo zijn dat zij deze om andere medische redenen heeft moeten laten verwijderen.

Het is dus niet correct te denken dat als een koppel geen kindjes kan krijgen dit enkel aan de vrouw ligt. Ook de man kan hier de oorzaak van zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om via medische behandelingen alsnog te proberen om zwanger te worden.

Klik hier voor de site : http://impotentie.yolasite.com