Shift 040
Gezondheid

Zwangerschapsvergiftiging tegenwoordig sneller op te sporen?

Onderzoekers van het Ziekenhuis Oost-Limburg en Universiteit Hasselt in Diepenheim hebben een nieuwe manier ontdekt om zwangerschapsvergiftiging in een vroeg stadium te herkennen. Een zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam voor verschillende complicaties die op kunnen treden tijdens een zwangerschap of kort na een bevalling. De meest voorkomende complicaties zijn zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en eclampsie. Een zwangerschapsvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind en het is dan ook belangrijk dat de symptomen tijdig herkent worden zodat er snel ingegrepen kan worden.

Zwangerschapsvergiftiging symptomen

Een zwangerschapsvergiftiging is te herkennen aan een aantal symptomen zoals een hoge bloeddruk, meer eiwitten in de urine, hoofdpijn, tintelingen in de vinger, een gespannen gevoel in de bovenbuik (als een strakke band) of gezichtsstoornissen. Vrouwen met deze symptomen kunnen het beste direct contact opnemen met een huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Vormen van zwangerschapsvergiftiging

Ongeveer 15 % van de vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap te maken met een van de vormen van zwangerschapsvergiftiging. Een veel voorkomende vorm van zwangerschapsvergiftiging is pre-eclampsie. In dit geval hebben vrouwen last van een hoge bloeddruk en een te grote afvoer van eiwitten in de urine. Dit kan ervoor zorgen dat de placenta niet goed werkt waardoor het kindje te weinig voedingsstoffen toegediend krijgt en dus last krijgt van een groeiachterstand. Ook kan pre-eclampsie leiden tot een verminderde werking van nieren, lever en vloedvaten. Bij een aantal van deze vrouwen die last krijgen van pre-eclampsie, kunnen later ook te maken krijgen met een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging, namelijk eclampsie. Eclampsie kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind en moet direct in het ziekenhuis behandeld worden. Bij eclampsie kun je last krijgen van stuipen die zijn te vergelijken met een epileptische aanval. Daarnaast kun je tijdelijk bewusteloos raken. De oorzaak is waarschijnlijk een te hoge bloeddruk en problemen in het bloedvatenstelsel van de zwangere vrouw.

Een team van onderzoekers aan de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg hebben een veilige methode ontdekt om het bloedvatenstelsel van zwangere vrouwen te onderzoeken en de symptomen van zwangerschapsvergiftiging in een vroeg stadium op te sporen. “Deze techniek bestaat uit de combinatie van een echografie en een cardiografie”, zegt de teamleider, professor Gyselaers. “Hiermee kunnen we eventuele complicaties tot op zekere hoogte voorspellen.”

Klik hier voor de site : http://zwangerschapsvergiftiging.info/