Shift 040
Relatie

Condoleren, hoe doe je dat?

Het blijft een emotioneel en moeilijk moment, iemand condoleren. Veel mensen blijken het moeilijk te vinden. In dit artikel lees je alle informatie over condoleren, wat het is en welke etiquette er gelden.

Wat is condoleren?

Condoleren is je medeleven tonen aan nabestaande die een dierbare hebben verloren. Condoleren kan op veel verschillende manieren. Of het medeleven nou met een telefoontje, brief, kaart, tijdens of na de uitvaart plaatsvindt. Een blijk van medeleven is belangrijk wanneer iemand een dierbare heeft verloren. Met een condoleance bericht laat je weten dat je aan diegene denkt en dat je meeleeft. Dit kan de nabestaande helpen bij het verwerken van het verlies.

Wat is een gepaste condoleance? Condoleance etiquette.

Wat een gepaste condoleance is hangt er vanaf wie de overledene is en hoe dichtbij je bij deze overledene stond. Lees je in de krant dat een oude bekende is overleden? Dan moet je zelf beslissen of je iets van je laat horen. Een condoleance bericht, per brief of kaart, wordt bijna altijd gewaardeerd.

Krijg jij een aan jou geadresseerde rouwbrief of rouwkaart? Dan ben je volgens de etiquette verplicht om iets van je te laten horen. Niets van je laten horen kan de relatie met de nabestaande enkel schaden. Afhankelijk hoe dichtbij je bij de overledene stond en hoe de brief/kaart is geformuleerd beslis je of je de rouwdienst bijwoont. Als goede vriend(in) of familielid laat je voor de begrafenis iets van je horen, per telefoon of persoonlijk.

Draag tijdens de rouwdienst altijd passende kleding. Het liefst zwart en eenvoudig, absoluut geen tierelantijnen. Tijdens het persoonlijk condoleren praat je enkel over de overledene, een ander onderwerp is absoluut niet op de plaats. Je kan bijvoorbeeld zeggen ‘’Gecondoleerd met het overlijden van ..). Je kan ook iets zeggen over je herinneringen of hoe dierbaar de overledene voor jou was. Laat de nabestaande weten dat je meeleeft. Wanneer je je gevoel laat spreken komt het goed.

Klik hier voor de site : http://www.condoleanceregister.nl/over-condoleren