Shift 040
Woning en Tuin

Ruimtebesparende schuifdeuren voor in een Tiny House

Iedereen die in een Tiny House of een mini house woont, wil de ruimte natuurlijk efficiënt gebruiken. Dit vereist een goed ruimtebeheer, praktisch en veelzijdig meubilair en ruimtebesparende elementen. Conventionele (scharnierende) deuren zijn rechtse ruimteeters omdat ze een relatief groot vloeroppervlak beslaan, dat natuurlijk vrij moet blijven. Meestal is het echter onmogelijk om een deur volledig te missen – tenzij u een volledig open ruimteconcept wilt. Maar ook dit kan worden bereikt met deuren: met schuifdeuren. Deze zijn bekend uit het Verre Oosten, waar ze al eeuwenlang worden gebruikt. Dit heeft daar een culturele achtergrond die hier minder een rol speelt. 

 

Waar komen schuifdeuren vandaan?

Hoewel schuifdeuren vooral bekend zijn uit Japan en China, werden ze in de oudheid ook in Europa gebruikt: Bij opgravingen in Pompeii zijn er aanwijzingen van schuifdeuren te vinden tijdens opgravingen in Pompeii. In tegenstelling tot Europa, waar draaideuren zich hebben gevestigd, kent het gebruik van schuifdeuren in Azië een duizenden jaren oude traditie. Dit is vooral te danken aan het zeer natuurlijke geloof en de Zen-filosofie. De schuifdeuren maakten het gemakkelijker om het zicht op de tuin te openen. De schuifdeuren, in Japan bekend onder de naam Shoji, worden ook gebruikt om kamers individueel van elkaar te scheiden. De Japanse architectuur is zeer open en licht, dus de schuifdeuren zijn een belangrijk onderdeel. Maar stilte is ook belangrijk voor de Japanners. Schuifdeuren kunnen niet worden dichtgegooid.

 

Schuifdeuren in Nederland

Schuifdeuren hebben nauwelijks een rol gespeeld in de westerse architectuur. In de Angelsaksische wereld werden schuifdeuren soms gebruikt om grotere kamers van elkaar te scheiden, maar in het klassieke bourgeoisiehuis werden ze hier zelden aangetroffen. De populariteit van schuifdeuren is de laatste jaren echter merkbaar toegenomen, zowel om redenen van ruimte als esthetiek. Open woonconcepten zijn modern en schuifdeuren kunnen zeer goed in de wand worden geïntegreerd, volledig zonder kozijnen. In een Tiny House woning kunnen schuifdeuren worden gebruikt om de natte ruimte te scheiden, maar ook in stationaire modulaire huizen is de keuze voor een schuifdeur om de badkamer te scheiden een goede oplossing: aan de ene kant bespaart het ruimte en aan de andere kant vergemakkelijkt het een barrièrevrij concept van het huis. Het design van de schuifdeuren is gevarieerder dan dat van conventionele deuren en kan volledig worden afgestemd op de uitstraling van het huis. U kunt meer te weten komen over schuifdeuren en hun installatie bij wingburg.de.

Schuifdeuren hebben vaak een groter oppervlak en zijn alomtegenwoordig als ze niet in de muur verdwijnen. Voor de schuifdeuren kunnen verschillende materialen en kleuren worden gekozen die passen bij de inrichting van het interieur. De schuifdeur is eenvoudig te integreren in de binnenhuisarchitectuur. Hout is zeer populair en robuust en zorgt voor een zeer aangenaam binnenklimaat. Glazen schuifdeuren hebben een elegant effect en passen ook in gesloten toestand in het open ruimteconcept. Een stilistisch alternatief is de mogelijkheid van Japans design met washi papier en inkttekeningen. Traditionele Japanse schuifdeuren bestaan uit licht hout en zijn bekleed met speciaal papier.

 

Kosten voor de tiny house schuifdeuren

Afhankelijk van de schuifdeur kan de prijs aanzienlijk variëren. Dit is ook afhankelijk van het type installatie. Een in de wand geïntegreerde schuifdeur is natuurlijk iets duurder dan een schuifdeur die als een schuurdeur langs de wand loopt. Wie al tijdens de bouw van een tiny house op een schuifdeur vertrouwt, bespaart veel geld, want vooral de ombouw naar schuifdeuren kost veel geld. Directe installatie kost meestal niet meer dan een conventionele deur en bespaart veel ruimte. Een investering in een schuifdeur kan daarom de moeite waard zijn, vooral als de ruimte beperkt en schaars is.