Shift 040
Image default
Aanbiedingen

Effecten en voor- & nadelen van verzwaringsdekens

Verzwaringsdekens hebben een aantal voordelen, zo kunnen de dekens rusteloosheid verminderen en je slaap bevorderen. Hierdoor ben je ’s ochtends minder vermoeid en kan je het maximale uit je dag halen. Het wordt steeds duidelijker voor mensen dat een goede nachtrust van groot belang is, hierdoor is de populariteit van de verzwaringsdekens de afgelopen jaren flink toegenomen. In deze blog wordt er gekeken wat verzwaringsdekens zijn en bekijken we de voor- en nadelen van deze dekens.

Wat zijn verzwaringsdekens?

Verzwaringsdekens zijn dekens die verzwaard zijn, de dekens wegen meestal tussen de 5 á 15 kilo voor. De druk die de verzwaringsdekens geven door het gewicht bootst een therapeutische techniek na. De dekens bootsten de techniek na die ‘Deep pressure stimulation’ heet en deze techniek zorgt ervoor dat je zenuwstelsel ontspant. De druk die de verzwaringsdekens afgeven kan ervoor zorgen dat je pijn verlicht, je stemming verbetert en angsten verminderen. Dit zijn allemaal voordelen die je kan krijgen als je een goede nachtrust hebt.

De meeste verzwaringsdekens bestaan uit een stuk ze zijn vaak gevuld met kleine voorwerpen om de deken zwaarder te maken, hierbij kan je denken aan kraaltjes of schijven van plastic of glas. Deze voorwerpen zijn meestal gemengd met het katoen van de deken, zodat je het dekbed gevoel blijft behouden.

Grootte en zwaarte van verzwaringsdekens

De verzwaringsdekens moeten je hele lichaam bedekken, dus van je tenen tot je nek. Verzwaringsdekens moeten ook niet te groot zijn. Het gewicht van de verzwaringsdekens moeten 10% van je lichaamsgewicht zijn om het optimale resultaat te verkrijgen. Als je tussen twee gewichten invalt kies je de zwaardere variant.

Tot slot moet er nog benadrukt worden dat een verzwaringsdeken veel voordelen heeft, maar het kan zo zijn dat het voor jou geen effect heeft dat verschillend per individu. Als je ademhaling of bloedomloop problemen heeft moet u altijd eerst uw arts raadplegen. 

Wil je er nu zelf ook een? De mooiste verzwaringsdekens vind je hier!