Shift 040
Architectuur

De EQ-360 Test

De emotionele intelligentie is een potentieel dat in elke mens aanwezig is, maar in verschillende mate. Sommigen hebben een zeer goed ontwikkelde emotionele intelligentie, en anderen tonen zich dan weer zeer onhandig en niet ontwikkeld. Gelukkig kunnen de gerelateerde vaardigheden gaandeweg verworven worden door training en begeleiding. Het eerste wat men doet om te beginnen is de huidige graad van emotionele intelligentie te evalueren. Bij het opstellen van de beoordeling is een van de middelen die men gebruikt de EQ-360 test. In vergelijking met de klassieke testen die direct op het testobject worden gedaan, wordt deze test toegepast op mensen die het testobject kennen vanuit verschillende oogpunten of standpunten. Het wordt aanbevolen dat de evaluatie van iemands emotionele intelligentie gebeurt met alle drie de bestaande types van gerelateerde testen ( een zelfstandigheidstest zoals EQ-i, een totale beoordeling zoals de EQ-360 test en een prestatietest zoals MSCEIT).

De EQ-360 test is een complementair middel aan deze die men de EQ-i noemt ( Emotionele Quotient inventaris ). De emotionele intelligentie wordt gemeten door gegevens van anderen,die de mens kennen die geëvalueerd wordt, te verwerken. Dus wordt aan de baas, aan de werknemers, aan leeftijdgenoten of vrienden, en aan de familie gevraagd wat ze denken over de testpersoon. Deze gegevens worden dan vergeleken met die welke de testpersoon zelf heeft gegeven. Deze soort testen worden afgenomen door gekwalificeerde beroepskrachten ( beroeps consulenten, psychologen of specialisten in de menswetenschappen).

De EQ-360 test neemt dus beoordelingen van verschillende gedragingen en vergelijkt ze met de zelfopvatting van de testpersoon en geeft zo een klaardere en beter kijk op de emotionele intelligentie van de testpersoon. Beoordelingen worden er gegeven over de volgende aspecten:

  • Expressiemogelijkheid rond emoties;
  • De gevoeligheid;
  • Het openstaan voor gevoelens van anderen;
  • De vriendelijkheid naar anderen toe;
  • De assertiviteit;
  • Het niveau van zelfcontrole;
  • De vaardigheden om stress te beheersen;
  • De vriendelijkheid die men ervaart;
  • De zelfstandigheid;
  • Een optimistische ingesteldheid.

 

De consulent of psycholoog die de test afneemt, gaat dan de beoordelingen die de bekenden van de testpersoon gegeven hebben, vergelijken met deze die de testpersoon over zichzelf heeft gegeven en ook met de beoordelingen van een database die duizenden andere beoordelingen bevat.

Mocht u interesse hebben om een EQ test af te nemen of simpelweg advies van een Utrechts psycholoog willen, schroom dan zeker niet om contact op te nemen.  Dit artikel werd geschreven door het editoriale team van depsycholoog.nl.

 

Klik hier voor de site :