Shift 040

GPS Tracker op bedrijfswagens

Shift040

Steeds vaker is te zien dat bedrijven er voor kiezen om hun bedrijfswagens uit te rusten met een GPS Tracker. Hierdoor kan de werkgever erg precies bijhouden wanneer een auto het terrein verlaat, waar hij is onderweg en hoe laat hij ongeveer aankomt op de bestemming. Veel voordelen dus, maar je zou je kunnen afvragen of dit niet in strijden met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Je kan iemand namelijk constant in de gaten houden waar hij zich bevindt.

Een tijd geleden diende er een zaak in Den Bosch bij de kantonrechter. Het ging hier over een werknemer die op zijn bon niet de juiste gegevens had ingevuld. Hij was ergens anders dan waar hij had gezegd. De werkgever wilde dit vermoeden bevestigen en verstopte zodoende een GPS Tracker in het busje. De werkgever had inderdaad gelijk dat de locatie niet naar waarheid werd verteld. De werknemer werd op staande voet ontslagen.

In de zaak die diende zei die werknemer dat de gegevens nooit gebruikt hadden mogen worden om hem te ontslaan. Hij vond dat er een inbreuk op zijn privacy was gemaakt en dat het ontslag daarmee niet rechtsgeldig verklaard mocht worden. De werknemer had van tevoren niet meegedeeld dat er GPS Tracker bevestigd was in de auto.

De rechter besloot uiteindelijk de werkgever in het gelijk te stellen, omdat hij recht om te weten waar zijn werknemer zich binnen de werktijden ophoudt. De werkgever had een gerechtvaardigd belang. Als je als werkgever dus gebruik wilt maken van zo’n voertuigvolgsysteem is het belangrijk dat deze alleen de locatie registreert binnen de werkuren. Daarbuiten is het absoluut verboden en kan je strafbaar zijn. Het beste is natuurlijk gewoon om het te overleggen met je werknemers. Dan weten zij ook waar ze aan toe zijn en zullen ze niet meer zo snel verkeerde locaties opgeven.

Klik hier voor de site : http://mygpstracker.nl