Shift 040
Image default
Beauty en verzorging

Mijn eigen Global mes slijpen

Een Global mes heeft zijn faam te danken aan het sterke staal en de langdurige scherpheid die het hiermee vasthoudt. Global messen slijpen is eigenlijk erg vergelijkbaar met het slijpen van andere keukenmessen, maar mag er rekening gehouden worden met een kleinere slijphoek tijdens het slijpen. Bij messen van zwakkere staaltypes wordt namelijk een grotere slijphoek aanbevolen, omdat deze een dunne rand niet aankunnen. Global messen hebben hier gelukkig geen last van en kunnen daardoor vlijmscherp geslepen worden.

Verzorging voor je mes

Hoewel Global messen langer scherp blijven, hebben deze ook niet het eeuwige leven. Dus van tijd tot tijd hebben deze messen ook verzorging nodig. Voor het slijpen van een Global mes kunnen diverse slijpstenen gebruikt worden. Hiervoor raden we keramieken of water slijpstenen aan.

Keramieke- of Waterstenen

Keramieken slijpstenen kunnen vrij direct gebruikt worden. Leg de slijpsteen klaar in een houder en besprenkel het met wat water en er kan op geslepen worden. Waterstenen hebben daarentegen een korte inweek periode nodig. Dit houdt in dat de slijpsteen even kort in een laag met water doordrenkt moet worden. Keramieken slijpstenen zijn harder dan waterstenen, maar slijpen daarentegen iets minder snel.

Snel leren slijpen

Je kan deze eenvoudig te begrijpen instructies voor het slijpen van je mes gebruiken om snel te leren hoe je met een slijpsteen moet omgaan. Gebruik daarentegen een hele vlakke slijphoek van 10-15 graden als je gaat slijpen. Je kan zelf een slijphulp maken om dit te begrijpen. Vouw de hoek van een papiertje dubbel om van 90 graden, 45 graden te maken, als je dit nog twee keer dubbelvouwt, heb je een hoek van 11,25 graden gemaakt. Dit is de hoek die je moet aanhouden tijdens het slijpen van je Global mes.

Grofheid van je slijpsteen

Een slijpsteen met een grofheid van 1000 grit moet voldoende zijn om je mes mee te slijpen. Als deze daarentegen erg bot is, dan zal een grit van 400 een goede start zijn om er weer een scherpe rand op te zetten. Tijdens het slijpen zal je merken dat er een plas met slijpslurry op de steen komt. Spoel dit niet weg, maar gebruik het om je mes nog scherper me te maken.

Afwerken met aanzetstaal

De beste manier om het mes af te werken is om keramieken aanzetstalen te gebruiken. Deze aanzetstalen zorgen voor een rand verfijning wat alle overtollige metaalsplinters van je rand verwijderd.

 

Klik hier voor de site : https://www.kokswereld.nl

Gerelateerde artikelen

De voor- en nadelen van definitief ontharen Utrecht

Nu Definitief ontharen in Apeldoorn

Welke frons?