Shift 040
Image default
Dienstverlening

Hoeveel groepen heb je nodig in de meterkast?

De meeste mensen weten niet welk aantal groepen in de meterkast zitten. Normaliter heb je daar ook geen omkijken naar. Alle apparaten werken prima en waarom zou je de meterkast regelmatig openmaken. Maar als je last hebt van zekeringen die regelmatig doorslaan is het goed om te kijken naar het aantal groepen in de meterkast. Misschien is één van de groepen bijna overbelast. Dan zal de zekering regelmatig doorslaan. Dat kan schade veroorzaken aan de apparaten in die groep. Een tekort in het aantal groepen in de meterkast kan op een aantal manieren worden opgelost.

Een nieuwe meterkast plaatsen

Het lijkt wellicht een wat rigoureuze oplossing, maar een tekort aan aantal groepen in de meterkast kan vergezeld gaan van andere problemen. Zoals het ontbreken van een aardlekschakelaar. Als er in jouw meterkast geen aardlekschakelaar zit, heb je een meterkast van voor 1976, toen de aardlekschakelaar verplicht werd. Als je meterkast nog is uitgerust met keramische zekeringen is dat ook een reden om het plaatsen van een nieuwe meterkast te overwegen. Je kan dan een moderne groepenkast laten plaatsen met een ruim voldoende aantal groepen in de meterkast. Dan ben je meteen klaar voor de toekomst.

Het aantal groepen in de meterkast

Je kan ook het aantal groepen in de bestaande meterkast uitbreiden. Eerst moet je bepalen hoeveel groepen in de meterkast er eigenlijk nodig zijn. Als je apparaten hebt, die veel energie verbruiken, is het goed om die apparaten elk een eigen groep te geven. Echte elektrische energie slurpers zijn een keramische kookplaat, elektrische verwarmingssystemen zoals een warmtepomp en een elektrische auto. Voor al die apparaten moet je eigenlijk een eigen groep hebben. De monteurs van meterkastvervangennu helpen je graag om het optimale aantal groepen in je meterkast uit te rekenen.