Shift 040
Image default
Marketing

Open source e-commerce: oneindig personaliseren.

De klantreis binnen een webshop wordt steeds belangrijker, daarom is het fijn als je die in de stijl van jouw webshop kunt personaliseren. Merk je dat veel bezoekers van je webshop vastlopen of afhaken in de checkout? Dan kan je de checkout gemakkelijk aanpassen, mits je natuurlijk gebruik maakt van een open source e-commerce oplossing.

 

Een open source e-commerce platform, wat is dat?

Een open source e-commerce platform is een e-commerce platform waar een webshop in gebouwd kan worden. Doordat het platform open source is, wat letterlijk open bron betekent, kan de code van je webshop door anderen bekeken en mogelijk gebruikt worden. Ook kan jij (jouw developers) gebruik maken van stukken code van andere webshops. Op deze manier kunnen developers gemakkelijk samenwerken, webshops verbeteren en eventuele fouten eruit halen. 

 

Aanpassen, aanpassen, aanpassen…

Het belangrijkste voordeel van een open source e-commerce oplossing is het oneindig aantal aanpassingen en personalisaties die uitgevoerd kunnen worden. Een webshop die gemaakt wordt in een open source e-commerce oplossing moet vanaf niets opgebouwd worden, hierdoor kan je vanaf begin af aan je webshop helemaal naar eigen wens personaliseren. Ook ben je bij een open source webshop verantwoordelijk voor de servers, opslag en beveiliging. Wat je natuurlijk ook helemaal kan inrichten hoe jij het wilt. Dit is wel even anders dan bij een SaaS oplossing. 

 

SaaS e-commerce oplossing

SaaS staat voor Software as a Service. Bij deze vorm van cloud computing hoef je niets te installeren; de softwaretoepassing wordt geleverd via het internet. Met een SaaS e-commerce oplossing kan je heel snel een webshop maken en live zetten. Wat alleen jammer is bij SaaS is dat je niet alles zomaar aan kan passen. Veel functies en opties staan al vast binnen het SaaS platform. Voor kleine ondernemingen die niet veel waarde hechten aan personalisatie zijn SaaS e-commerce oplossingen prima te doen. 

 

Andere voordelen van een open source e-commerce oplossing

Met een open source e-commerce oplossing heb je de controle over de snelheid van je webshop, de prestaties ervan en de infrastructuur van je webshop. Ook de beveiliging werkt goed bij een open source platform. Doordat een hele community samenwerkt worden fouten, bugs en bedreigingen snel gevonden. Vervolgens worden er oplossingen voor geschreven en worden security patches gedeeld zodat andere open source gebruikers daar gebruik van kunnen maken. 

 

Voorbeelden van open source e-commerce platforms