Shift 040
Image default
Bedrijven

Stroomverbruik van een jacuzzi

Verschillen in het stroomverbruik van een jacuzzi worden niet per se veroorzaakt door een eventuele inbouw jacuzzi tuin. Als een jacuzzi wordt ingebouwd in de tuin wordt hij voor een deel ingegraven. Het voordeel daarvan is, dat de grond kan fungeren als soort isolatie, waardoor het stroomverbruik iets omlaag gaat. Het is echter belangrijk dat er ook aandacht wordt besteed aan het isoleren van de kuip en de leidingen van de jacuzzi. Want als dat niet goed is verzorgd zal ook een ingebouwde jacuzzi veel stroom verbruiken. Houd er rekening mee dat goed geïsoleerde jacuzzi’s duurder zijn in aanschaf. 

Wanneer is isolatie belangrijk? 

Niet in alle gevallen is het energieverbruik jacuzzi van belang. Als je een jacuzzi aanschaft voor in de tuin, waar alleen in de zomermaanden gebruik van wordt gemaakt, zal isolatie niet zoveel invloed hebben op het stroomverbruik. Maar als je de jacuzzi het hele jaar wilt gebruiken is dat wel belangrijk. Want doordat de gemiddelde jaartemperatuur in Nederland ongeveer 10 graden is en het water in de jacuzzi rond 38 graden, kan er bij slechte isolatie veel warmte verloren gaan. Als dat het geval is zal de stroomrekening met honderden euro’s stijgen. 

Drie manieren van isoleren 

Elke leverancier van jacuzzi’s zal zeggen dat hun producten zijn geïsoleerd. Bij goedkopere jacuzzi’s betreft het dan meestal alleen isolatie van de kuip. Al het leidingwerk onder de jacuzzi heeft rechtstreeks contact met de koude omgeving, waardoor veel warmte wel kan lekken. Een andere methode van isoleren is het inpakken van de hele jacuzzi in isolatie. Dat heet klimaatkamer isolatie. In de praktijk blijkt deze vorm van isolatie niet veel effect te hebben. De enige methode van isoleren die goed functioneert is full-foam isolatie. Daarbij worden de kuip en de leidingen ingepakt in een dikke laag isolatiemateriaal.