Shift 040
Image default
Bedrijven

Verschillende 5s methode voorbeelden

5S, wat is dat eigenlijk? Het verwijst naar 5 termen afkomstig uit het prachtige Japan die wordt gebruikt om de stappen van het visueel management te beschrijven. Omdat elke term begint met de letter S wordt deze methode de 5S methode genoemd. Logisch toch? Wanneer de 5’s letterlijk worden vertaald naar het Nederlands krijg je: scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden.

 

5s methode voorbeelden in praktijk

De 5S methode wordt op de werkvloer veel gebruikt. Enkele voorbeelden daarvan zijn het doorlopen van items in een productieomgeving zoals een magazijn, tools op een overzichtelijke manier organiseren, overbodige items verwijderen en natuurlijk ervoor zorgen dat bepaalde werkzaamheden veranderen in routinewerk. Denk groot maar ook klein zoals het aanhouden van vaste naamopbouw van documenten en plek waar deze documenten dan worden opgeslagen. Zo is het behouden van een opgeruimde database veel makkelijker.

 

Werkinstructies helpen

Om van een organisatie een goed geoliede machine te maken is het belangrijk dat de 5S methode goed wordt nageleefd. De 5S methode voorbeelden geven al een duidelijk beeld van wat er allemaal beter en sneller kan. Door gebruik te maken van werkinstructies zal dit werkproces alleen maar versnellen na verloop van tijd. Het digitaliseren van de werkvloer is niet alleen voor werkgevers maar ook voor werknemers van groot belang. Werknemers weten waar ze aan toe zijn door de duidelijke weergave van hoe taken uitgevoerd dienen te worden, maar ook door bijvoorbeeld digitale checklist.

 

https://ezfactory.nl/5s-methode/