Shift 040
Gezondheid

Weten hoe je menstruatiecyclus er uit ziet?

Een menstruatiecyclus ziet er bij elke vrouw weer anders uit. In dit artikel vind je meer informatie over de definitie menstruatiecyclus en het berekenen van je menstruatiecyclus. Weet jij bijvoorbeeld wanneer je laatste menstruatie is begonnen en hoelang deze menstruatie duurde? Zo niet, dan wordt het nodig tijd om hier wat meer aandacht aan te schenken. Wanneer je namelijk weet hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet, dan kan dit je helpen begrijpen wat voor jou normaal is. Zo kun je onregelmatigheden in je menstruatiecyclus sneller ontdekken zoals bijvoorbeeld het uitblijven van je ongesteldheid of een tussentijdse bloeding. Deze onregelmatigheden hoeven verder niets te zeggen over je gesteldheid maar het kan ook een signaal zijn van een gezondsheidsprobleem. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jouw menstruatiecyclus er uit ziet. 

Wat is een menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus is de periode van een vrouwelijke menstruatie van het begin van de ongesteldheid tot het begin van de volgende ongesteldheid. Deze maandelijks terugkomende cyclus zorgt er voor dat het vrouwelijke lichaam zichzelf voorbereid op een mogelijke zwangerschap. Tijdens elke menstruatiecyclus komt er een eitje vrij uit de eierstokken die bevrucht kan worden door een zaadcel. Dit proces wordt ook wel eisprong of ovulatie genoemd. Op hetzelfde moment wordt de baarmoeder ook voorbereidt op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Door dit proces kan een vrouw last krijgen van hormonale veranderingen in het lichaam. Wanneer het eitje uiteindelijk niet binnen een paar dagen bevrucht is, dan wordt deze weer afgebroken en begint de ongesteldheid, ook wel bekend als menstruatie, bij een vrouw. Bij een menstruatie of ongesteldheid verliest de vrouw bloed. De eerste dag van een menstruatiecyclus is de dag waarop de menstruatie bij een vrouw begint.

Wat is een normale menstruatie?

De menstruatieyclus ziet er bij elke vrouw anders uit maar duurt gemiddelend 21 tot 35 dagen. De menstruatie of ongesteldheid zelf duurt ongeveer twee tot zeven dagen. In de eerste paar jaar dat je ongesteld wordt, kan het zo zijn dat je menstruatiecyclus nog erg onregelmatig is. Dit wordt regelmatiger naarmate je ouder wordt. Bij elke vrouw ziet de menstruatie er weer anders uit. Zo heeft de ene vrouw een hele regelmatige menstruatiecyclus terwijl terwijl een andere vrouw juist een hele onregelmatige menstruatiecyclus heeft. Ook kan de ene vrouw meer last hebben van buikpijn, hoofdpijn, rugpijn en andere menstruatie klachten, terwijl de ander hier weer helemaal niets van merkt. Ook kan het bloeden lang aanhouden bij de ene vrouw maar kan het na 2 dagen ook al weer gestopt zijn. Een normale menstruatie bestaat dus niet. Het is dus puur een kwestie van uitzoeken wat voor jou normaal is.

Hoe kan ik mijn menstruatiecyclus berekenen?

Wanneer je wilt weten hoe een normale menstruatie er bij jou uit ziet, kun je beginnen met het bijhouden wanneer je ongesteld bent geworden. Dit kun je bijvoorbeeld bijhouden in een agenda of in je mobiele telefoon. Maak een notitie van de eerste dag dat je ongesteld bent geworden en doe dit ibgeveer drue of 4 maanden lang. Zo kun je berekenen hoeveel dagen er gemiddeld tussen je menstruaties zit. Wil je meer weten over je menstruatiecyclus berekenen of wil je graag zwanger worden en weten wanneer je eisprong is en wanneer je dus de meeste kans maakt om zwanger te raken? Ga dan naar de website menstruatie.nu en lees alles over de menstruatie, een menstruatiecyclus, een eisprong, hoe je jouw eisprong kunt berekeken en menopauze.

Klik hier voor de site : http://www.anticonceptiemiddelen.info/