Shift 040
Image default
Onderwijs

Brede school activiteiten

Brede school activiteiten

Wat is een brede school?

Wat is een brede school? Hoe ziet een brede school eruit? En waarom bestaan er brede scholen? Een brede school is een uniek samenwerkingsverband tussen een school (of meerdere scholen) en maatschappelijke partners. Je kan hierbij denken aan de kinderopvang, de naschoolse opvang, peuterspeelzaal, culturele instellingen, GGD, buurtwerk, welzijnswerk, jeugdwerk, jongerenwerk etc. De brede school is niet alleen maar bezig met het geven van onderwijs. Het is gericht op veel meer dan alleen onderwijs. De brede school heeft een echte maatschappelijke functie. Naast het onderwijs op de brede school organiseren ze ook activiteiten. Deze brede school activiteiten variëren van sport tot kunst en cultuur. De ontwikkeling van kinderen staat altijd centraal. Door middel van de samenwerkingen en de activiteiten dienen kinderen zich beter te kunnen ontwikkelen op allerlei gebieden. De brede school heeft zo een belangrijke rol in de samenleving gekregen.

Welke projecten organiseert de brede school?

De brede school organiseert activiteiten voor de kinderen van de school, maar ook voor de kinderopvang, naschoolse opvang of de peuterspeelzaal. Ieder kind is belangrijk, ongeacht de leeftijd. Een brede school project richt zich dan ook vaak op de gehele basisschoolleeftijd, van 4 tot en met 12 jaar en soms zelfs van 2 tot en met 12 jaar. Hierbij kan je denken aan een dagproject, zoals een Circusdag of Wereld Dansdag. De groepen volgen workshops, studeren een act of dans in en voeren samen een voorstelling op voor publiek. Ouders en opa’s en oma’s zijn hierbij altijd van harte welkom!  Elk kind heeft een rol in de voorstelling en staat op het podium. Het zijn dus echt unieke projecten, omdat de hele school mee doet. Een groot feest!

 

.

Naschoolse activiteiten

Naast dergelijke grote projecten organiseert de brede school ook vaak workshops voor een bepaalde leeftijdsgroep. Naschoolse workshops gericht op media educatie voor de bovenbouw leerlingen bijvoorbeeld. Of workshops gericht op dans en beweging voor de onderbouw leerlingen. Een basisschool workshop als naschoolse activiteit heeft als doel de kinderen te verrijken. Ze leren nieuw dingen die ze tijdens het normale lesprogramma niet leren. Het is een aanvulling op de lessen die binnen schooltijd vallen. Even geen rekenen, taal of aardrijkskunde, maar workshop rondom muziek, dans, theater en circus!

https://grotebroer.com