Shift 040
Architectuur

Van riet? Wie wil dat nou niet

Het is een vak wat al heel lang bestaat, wel honderden jaren. Misschien zelfs wel duizenden jaren technisch gezien. Dan hebben we het over rietdekkers. Duizenden jaren geleden gebruikten nomaden al riet als dak. Een rieten dak is allereerst erg milieubewust om te hebben. Maar wat kost een rieten dak? En hoe lang gaat een rieten dak mee? Op den duur zal een dak wel vervangen moeten worden. Gelukkig duurt het wel een tijd voordat dat nodig wordt, meestal gaat het om dertig tot veertig jaar. In sommige gevallen zelfs vijftig jaar.

 

Maar wat is riet nou eigenlijk? Riet is letterlijk een gassoort. Net zoals bijvoorbeeld rogge en tarwe. Riet kan tot wel drie meter hoog groeien en tussen de een tot drie centimeter dik worden. Riets is niet erg kieskeurig als het gaat om waar het het beste groeit. Riets heeft slechts een kant met water nodig om te kunnen groeien. Nou als we iets genoeg hebben in Nederland is het water dus groeien kan het hier als de beste. Maar niet elk riet is zomaar geschikt voor het dak dekken. De beste riets wordt gehaald uit Friesland en Noord Holland. Wanneer dit wordt geoogst kunnen er rieten daken van gemaakt worden.

 

Op den duur zal het dak dus vervangen moeten worden. Fijner riet zal minder lang meegaan en sowieso na dertig jaar vervangen moeten worden. Grover riet gaat over het algemeen veertig jaar mee en soms dus zelfs vijftig. Hierover zal de expert moeten oordelen. Toch kiezen mensen vaker voor fijner riet omdat het een mooier resultaat oplevert. Het is in ieder geval beide prima materiaal om een goed isolerend dak te van te maken.

 

Als consument heb je gewoon veel keuze als het gaat om verschillende rietdekkers en soorten riet. De vakfederatie van rietdekkers houdt altijd goed een oogje in het zeil om te kwaliteit van het rietdekken te bestuderen.

 

Klik hier voor de site : https://www.rietwerk.nl/