Shift 040
Image default
Bedrijven

Leven om te werken of werken om te leven?

Als je iedere dag met tegenzin naar je werk gaat en alleen maar werkt zodat je je rekeningen kunt betalen, dan werk je om te leven. Werken om te leven is instelling die veel mensen hebben, maar werk kan zo veel meer betekenen dan alleen een manier om geld te verdienen. Je besteedt gemiddeld zo’n 30% van je leven aan werken, hoe fijn zou het zijn als je ook voldoening uit je werk kon halen?

Haal je plezier en voldoening uit je werk?

Veel mensen hebben het idee dat ze moeten werken zodat ze geld kunnen verdienen voor het ‘echte leven’. Toch kan werk zo veel meer bieden dan dat. Als je je hele leven alleen maar het idee hebt dat je werkt om te kunnen leven dan mis je een stukje voldoening en plezier dat je wel zou kunnen bereiken met werken. Leven om te werken wordt vaak gelinkt aan workaholics. Toch kan deze zin ook zeker positief worden opgevat omdat het betekent dat je werken een onderdeel is van jouw bestaan en dat je voldoening haalt uit het werk dat je doet. Het behalen van een doel of promotie binnen een bedrijf kan bijvoorbeeld heel veel plezier en voldoening geven waardoor je alleen nog maar meer gemotiveerd wordt om door te groeien.

Kijk wat echt bij je past met een professionele beroepskeuzetest

Als je niet gelukkig wordt van het werk dat je doet kan een professionele beroepskeuzetest helpen om nieuwe inzichten te verkrijgen. Het is dan ook nooit te laat om te switchen van beroep of bedrijf. Misschien kom je er achter dat je het beroep wel leuk vindt, maar dat de sector of het bedrijf het probleem is. Daarentegen kan het ook zo zijn dat je er achter komt dat het beroep dat je doet jou helemaal geen geluk of voldoening brengt. Ook kan het zo zijn dat je meer uitdaging of autonomie wilt binnen je baan. Al deze dingen kun je heel goed bespreken met je leidinggevende. Vaak kan er dan gekeken worden of er andere mogelijkheden zijn voor jou binnen het bedrijf.

https://www.testgroup.nl/professionele-beroepskeuzetest/