Shift 040
Image default
Dienstverlening

de beste tijd om te schilderen

Schilderen is een klus die veel mensen graag zelf doen. Maar hoe weet je nou of het wel verstandig is om te schilderen als het buiten zo warm is? En wanneer is de beste tijd om te schilderen? In dit artikel bekijken we wat de beste tijd is om te schilderen, afhankelijk van de temperatuur. Verf moet namelijk minimaal 18 graden Celsius hebben om goed op te drogen, maar bij hoge temperaturen kan verf versnellend uitharden. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je wel en niet kunt schilderen. Laat het schilderen aan een schildersbedrijf over voor de mooiste resultaten.

Te koud

Wanneer het 18 graden Celsius of minder is, dan droogt verf langzamer op en kan het soms zelfs gaan blistering. Blisteren is wanneer bubbels in de verf ontstaan door onvoldoende uitharding. Dit kan leiden tot een slechte verfinishing en een ongelijkmatige verfopbrengst. Daarom is het niet aan te raden om te schilderen als het koud is.

Te warm

Aan de andere kant, wanneer het te warm is, kan verf gaan uitharden voordat het echt droog is. Dit proces wordt ‘sneller uitharden’ genoemd en kan leiden tot een slechte verfinishing. Bovendien kan de buitenverf opnieuw inslapen en zorgt dit ervoor dat je muur niet goed beschermd is. Daarom is het ook niet aan te raden om te schilderen als het erg warm is.

De beste temperatuur

De beste tijd om te schilderen is dus wanneer het niet te koud en niet te warm is. Het weer moet rond de 20 graden Celsius zijn voor de beste verfresultaten. Op deze temperatuur droogt verf snel genoeg op, maar gaat het niet sneller uitharden dan nodig is. Bovendien worden bubbels in de verf voorkomen, waardoor je een mooie, egale verfinishing krijgt.

Als je toch wilt schilderen als het buiten erg warm of koud is, dan kun je overwegen om een verf die is gemaakt voor extreme temperaturen te gebruiken. Deze verven zijn speciaal ontwikkeld om goed te drogen en uit te harden, ook als het weer niet ideaal is. Het is wel belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen, zodat je weet hoe je deze verf het beste kunt gebruiken.