Shift 040
Image default
Gezondheid

Zet zelfontplooiing in tegen stress en een burn-out

Ervaar jij te veel stress en ben je bang om in een burn-out terecht te komen? Dan kan het behulpzaam zijn om in te zetten op zelfontplooiing. Wanneer jij jezelf ontwikkeld kun je bijvoorbeeld leren om je grenzen beter aan te geven. Daarnaast kun je door jezelf te ontwikkelen beter inschatten welke activiteiten bij je passen en welke niet. Sommige mensen streven ernaar om een succesvolle carrière te hebben, maar willen dit niet koste wat het kost bereiken. Je gezondheid is minstens zo belangrijk als het opbouwen van een carrière. In deze blog lees je hoe je zelfontplooiing inzet tegen stress en een burn-out.

Wat kun je onder persoonlijke ontplooiing verstaan?

Het begrip zelfontplooiing is heel breed en kent vele vormen. Iedereen ontwikkelt zichzelf op een andere manier. Zelfontplooiing is daarom uniek en persoonsgebonden. Hetgeen wat bijna altijd centraal staat is dat jij je focust op het ontwikkelen van je identiteit, je sterke punten en meer bewustzijn. Het gaat erom dat je leert om je volledige potentieel te ontdekken en je dit vervolgens in je dagelijkse leven in kunt zetten tegen stress en voor een gelukkiger gevoel. Je ontwikkelt jezelf door keuzes te maken en te ontdekken wat bij jou past. Wanneer je actief met zelfontplooiing aan de slag gaat, verbeter jij je mentale en fysieke gezondheid. Op het moment dat je lekkerder in je vel zit en jij jezelf steeds beter en beter leert kennen, kan er een gezonde balans tussen je werk en privéleven ontstaan. Wanneer je klaar bent met werk kun je dit ook echt loslaten op het moment dat je thuiskomt. Wanneer je beide zaken elkaar niet laat beïnvloeden en je goed in je vel zit, voorkom je stress en daarmee een mogelijke burn-out.

Voorkom stress en een burn-out door volledig jezelf te zijn

Ervaar jij vervelende symptomen van stress en een burn-out? Dan is dat vaak een opeenstapeling van verschillende factoren waar jij die gevoelens en klachten van krijgt. Vaak heb je het druk op je werk en wanneer je naar huis gaat liggen daar nog meer taken op je te wachten. Je onderhoudt je sociale leven en beoefent een sport of hobby. Al deze dingen bij elkaar kosten veel energie. Wanneer je te veel doet, kan dit overbelasting veroorzaken. Wanneer jij je persoonlijke ontwikkeling centraal stelt, leer je grenzen aangeven en weet je precies wanneer iets te veel is. Je kunt er dan bewust voor kiezen om rustiger aan te doen, waar je de stress en mogelijkheid op een burn-out voorkomt.

 

https://www.liberi.nl