Shift 040
Image default
Onderwijs

Kunstzinnige workshops met geluiden

Met het organiseren van muziekactiviteiten op de basisschool kun je alle kanten op. Natuurlijk kun je denken aan samen zingen, dansen of instrumenten bespelen. Of zelfs aan met de hele school een muziekvoorstelling maken. En dat is ook allemaal hartstikke leuk. Maar misschien denk je minder snel aan wat je allemaal kunt met geluid. En dat is zonde! Want geluid maken is – net als muziek maken – een hele creatieve bezigheid. Geluid maken lijkt op muziek maken, maar is toch nét een beetje anders. In plaats van met noten en ritme een mooi muzieknummer te maken, ga je kijken hoe je klanken kunt gebruiken om een bepaald effect teweeg te brengen bij je publiek. En dat is niet alleen hartstikke leerzaam en uitdagend, maar ook nog eens super leuk om te doen!

Welk geluid past bij welk beeld?

Staan de kinderen weleens stil bij hoe belangrijk geluid is in de films die zij kijken en de games die ze spelen? Tijdens een workshop Sound Design komen ze daar niet alleen achter, maar passen ze wat ze ontdekken ook meteen toe. Hiervoor moeten de kinderen niet alleen goed luisteren, maar ook associatief denken. Ze ervaren hoe je met het juiste geluid de impact die beelden hebben een gigantische boost kunt geven. Bovendien ontpoppen ze zich tot échte filmtechnici als ze de geluiden die ze uitgekozen hebben op het laatst ook nog eens zelf onder de bijbehorende beelden mogen monteren. Want een echte Sound Designer kan dat allemaal zelf!

Mensen laten griezelen

Geluiden zijn natuurlijk ook super geschikt om mensen te laten griezelen. Hoorde ik daar nou voetstappen op zolder? Ritselt daar iets tussen de struiken? Piepte daar nou een deur? En was dat de wind, of … In 2017 stond de Kinderboekweek in het teken van ‘Gruwelijk eng’. Speciaal voor de kleuterklassen hebben wij toen een geluidenspel in elkaar gezet. Tijdens deze vrolijke workshop met een griezelig randje mochten de kinderen samen geluiden maken die pasten bij het boek dat ze gelezen hadden. Zo brachten ze dat boek samen tot leven in de klas. En maakten ze ons, elkaar én alle leerkrachten natuurlijk ontzettend aan het griezelen!

https://www.grotebroer.nl