Shift 040
Image default
Woning en Tuin

Duurzamer leven tijdens de feestdagen? Zo doe je dat!

De leukste maand van het jaar is weer aangebroken. Dat is natuurlijk december! De periode waar het volledig draait om warmte en gezelligheid met alle dierbaren om je heen. Van spelletjes doen, lekker eten en gedichten maken tot de mooiste cadeaus kopen en vuurwerk afsteken. Het zijn de meest vermakelijke, maar ook stressvolle dagen van allemaal! Naast iedereen verwennen met de leukste dingen, is het belangrijk dat je alles op een duurzame wijze aanpakt. Goed voor jezelf, de natuur en natuurlijk de mensen om je heen. Wij behandelen in dit artikel een aantal handige tips hoe optimaal kunt genieten tijdens deze feestelijke periode, maar ook een klein steentje kunt bijdragen aan een beter milieu.  
 
Koop energiebesparende verlichting 
Alles draait om gezelligheid rondom de feestdagen. Van sinterklaas tot aan kerst en oud en nieuw. Om volledig de sfeer in huis te brengen hangen veel mensen allerlei lichtjes op in de mooiste kleuren met diverse speciale effecten. Het is om deze reden belangrijk om lichten aan te schaffen die op een energiezuinige manier stroom krijgen. Let bij het kopen hiervan er goed op dat er een energiezuinige label op staat. Tip! Kijk ook op marktplaats of er decoratie verlichting advertenties staan. Wellicht dat je energiezuinige verlichten tweedehands op de kop kunt tikken. Zo geef je elektronische apparatuur een tweede leven en scheelt het enorm veel energieverbruik bij jou thuis.  

Koop niet alles nieuw 

Een andere manier om er voor te zorgen dat je op een duurzame wijze bezig gaat met de activiteiten rondom de feestdagen, is door niet alles nieuw te kopen. Tegenwoordig heeft men heel snel de neiging om allerlei producten compleet nieuw aan te schaffen, terwijl er tweedehands genoeg leuke alternatieven zijn. Wat je ook kan doen is even de zolder in duiken of je nog oude kerst of sinterklaas spullen hebt liggen die je opnieuw kunt gebruiken.  

Start een bouwproject 

Je herkent het wel, een koude bries die je voelt terwijl je net lekker warm binnen zit tijdens het kerstavondmaal. De kans is groot dat jouw woning niet goed geïsoleerd is. Om onnodig energieverbruik te verminderen is het verstandig om een bouwproject te starten. Inspecteer het huis goed op welke onderdelen dingen veranderd moeten worden. Misschien is het nodig om zonnepanelen op het dak te plaatsen of zijn de kozijnen toe aan vervanging. Als dat het geval is, is het absoluut een aanrader om kunststof kozijnen of aluminium kozijnen te plaatsen.