Shift 040
Image default
Onderwijs

Cultuuronderwijs: leerlingen zijn meer dan alleen hun hoofd

Lichaam en intuïtie

Je bent als mens meer dan alleen je hoofd. Toch ligt binnen het onderwijs de nadruk vaak op denken. Leerlingen stampen feiten en leren hoe ze theoretische problemen op moeten lossen. En dat is natuurlijk super waardevol! Weten hoe je helder nadenkt over verschillende onderwerpen is onmisbaar voor iedereen die mooie plannen en grote dromen heeft voor de toekomst. Maar nadenken alleen is niet genoeg. Je hebt immers ook een lichaam dat al dat denken moet ondersteunen en een intuïtie die ervoor zorgt dat al dat denken niet met je aan de haal gaat. Cultuuronderwijs zorgt ervoor dat leerlingen het contact met hun ‘andere kant’ niet kwijtraken en dat ze werken aan het ontwikkelen van de kwaliteiten die daarbij horen.

Missie en visie

Scholen die bijzonder helder hebben dat onderwijs moet gaan over meer dan kennis vergaren, zijn Cultuurprofielscholen. Zij zijn ervan overtuigd dat cultuureducatie onmisbaar is voor het opleiden van leerlingen die zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige jongvolwassenen die uitgerust met de juiste tools de samenleving tegemoet treden en aan een mooie toekomst voor zichzelf timmeren. Dit zijn jongeren die weten wie ze zijn en waar ze voor staan, die kritische vragen stellen, creatieve oplossingen verzinnen en niet bang zijn om soms tegen alle weerwoorden in eigenwijs hun eigen pad af te lopen en op prachtige bestemmingen uit te komen.

De kracht van dans

Maar hoe dragen kunst en cultuur daar dan precies aan bij? Dit laat zich het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Zo lijkt dansen in eerste instantie misschien vooral een combinatie van sport en podiumkunst. Oftewel: gezond om te doen en leuk om naar te kijken. Maar als wij een dansworkshop geven, zetten we in op een hele hoop meer dan dat. Wij zien dans als een manier om leerlingen in contact te brengen met hun lichaam en te voelen wat het allemaal kan. We gebruiken dans om leerlingen uit hun comfortzone te krijgen en te ervaren dat daar een hoop voldoening te halen valt. Én we laten zien hoe je met je lichaam je zelfvertrouwen kunt boosten. Als je het ons vraagt, is dat de ware kracht van dans (en andere kunstvormen!) op de middelbare school.

https://www.kleinkunstig.nl