Shift 040
Image default
Mode en Kleding

Ga voor eerlijke en duurzame kleding

Hoewel de wereld er naar uitkijkt om de handel weer op gang te brengen na de COVID19 pandemie, is het voor de mode-industrie absoluut noodzakelijk om niet terug te gaan naar de normale gang van zaken op sommige punten. De modegiganten en opkomende merken moeten een drievoudige bottom line aanpak hanteren in hun bedrijfsvoering – niet alleen voor de winst, maar ook voor hun mensen en voor de planeet.

De overstap naar duurzame mode wereldwijd is een gigantische opgave en vereist werk op meerdere niveaus, waaronder het beleid van de overheid en de bedrijfsstrategie. Dat wil echter niet zeggen dat individuele acties geen rol spelen. Consumentenvoorkeuren spelen een grote rol in het vormgeven van het aanbod van merken en hen verantwoordelijk houden voor de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

Hier zijn enkele tips over wat je kunt doen om een positieve impact op het milieu te creëren met je modeaankopen:

● Neem de claims van merken niet op zich. Lees de labels en let op de details. Als ze er niet zijn, vraag er dan naar. Komiek Hasan Minhaj deed een segment over snelle mode in zijn show, The Patriot Act. Hij vertelde hoe hij zag dat een groot merk een kledingstuk adverteerde als gerecycled polyester, maar toen hij de tag las was slechts 10% van de stof daadwerkelijk gerecycled. Zo’n ‘greenwashing’ komt vaker voor.

● Vraag merken om meer transparantie, niet alleen in hun grondstoffen maar ook in hun toeleveringsketen om ervoor te zorgen dat kledingmedewerkers eerlijk worden betaald.

● Steun kleine bedrijven, omdat ze meer kans hebben om informatie over hun praktijken te delen.

● Koop ten slotte alleen wat je nodig hebt. Het meest duurzame kledingstuk is het kledingstuk dat je al bezit. Als je kledingstukken moet kopen, koop dan, waar mogelijk, van een duurzaam merk.

Wees er daarom zeker van dat je zelf eerlijke kleding aanschaft en kleding van biologisch katoen draagt, zodat je zeker weet dat je niet bijdraagt aan deze negatieve impact op het milieu. Wil jij ook duurzame kleding kopen? Bekijk dan eens alle ecologische kleding in de webwinkel van ADUH.